Objektif çeşitleri nelerdir ve özellikleri nedir

objektif çeşitleri

Sevgili arkadaşlar fotoğraf çekeceğimiz zaman görüntüyü farklı açılarda yakalarken bir takım lens çeşitleri kullanılır ve daha iyi görüntü yakalanılmış olur.

Nasıl bir görüntü yakalayacağız ve bunun için hangi lensi kullanacağız.uygun bir lens seçerken uygun bir fiyat araştırması ve ihtiyacımız olan özelliklerde lense sahip olabilmemiz için objektif çeşitlerini ve özelliklerini bilmemiz gerekir.

Bu konumuzda sizlere ne tür farklı lensler mevcuttur ve özelikleri nelerdir bunları açıklayacağım

Objektif:
objektif tanımı

Öncelikle objektifi açıklayacak olursak bir fotoğrafı çekeceğimiz zaman görüntünün yeterli aydınlık ve yeterli netlikte oluşmasına yarayan mercek veya mercekler topluluğudur diyebiliriz.

makinelerin ön tarafında bulunan içerisinde mercekler ile diyaframı kapsayan fotoğraf makinesinin önemli bir parçası da denilebilir. vizörden baktığımız zaman gördüğümüz görüntüyü filme yada sensöre işleğen mekaniğin ön kısmında bulunur ve ortaya çıkacak görüntünün filme veya sensöre düşmesini sağlar.

Objektif seçimi için kendimize şu soruyu sormalıyız.hangi ortam da ve nasıl bir görüntü yakalamak istiyoruz.
İşte bu ihtiyaçlarımızı giderecek bir çok farklı objektif mevcuttur.bunları açıklayacak olursak ilk olarak standart objektiflerden başlayabiliriz.

Standart (normal) objektifler ;

standart-objektif

İnsan gözüne en yakın gelen görüş açıları sayesinde optik kalitesi bakımından en iyi sonuçlar alınan ve en hızlı olan objektiflerdir.

24×36 mm görüntü boyutlarına sahip olan ve filmlerin kullanılmış olduğu objektiflerdir.Bu objektifler ufak boyutlu makinelerde kullanılır ve odak uzaklıkları 50 mm dir.
normal objektifler Dijital kameralar için 7-21 mm.lik objektif olarak görülebilirler.bu objektifler portre çekimi için uygun objektiflerdir.

Balık gözü objektif;
balık gözü lens

Bu objektif çeşitleri bakıldığında Görülen açı olarak daha geniş olan objektiflerdir.
şekilleri balıkların gözlerine benzeyen bu lensler yaratıcı fotoğraflar elde etmek için kullanışlıdır.balık gözü lenslerin kullanım alanları genelde sınırlıdır.

bu lensler görüntüde bükülmeler maydana getirir.bunun sonucunda 180 derecelik bir açıyı ortaya çıkartırlar.bu geniş açı için lensler düz şekilde olmayıp dışa bombeli bir şekildedir.

balık gözü lensler vizörden bakıldığında normalde bir insanın bir defa da bakıp göremiyeceği geniş bir yeri bu lensler sayesinde tek bir alana sığdırılıyor.geniş bir görüntü tek bir kadrajda olmuş oluyor.
Balık gözü objektiflerde zaman zaman bozulmalara da yol açar.buna distorsiyon da diyoruz.bu bozulmalar dikey ve yatay olarak oluşabilir.

Geniş açılı objektifler;

genis-aci-objektifler

17-28 mm arasında kalan bu objektif türünün ortaya çıkardığı açı standart lenslere göre daha geniştir.bu lenslerde odak uzaklığı daha kısadır ve geniş bir görüntü açısı ile konuyu oluşturur.

standart objektifler ile karşılaştırıldığında görüş açısı bakımından alan derinliğini arttırır.gittikçe genişleyen bir objektiftir.

Bu objektif ile dar alanda çekim yaparken görüntü en geniş şekilde oluşturulur.bununla görüntü yakalanıldığında bazı bozulmalar meydana gelebilir.bu bozulmalar görüntünün köşe kısmı ve kenar kısımlarında ortaya çıkabilir.bu da odak uzunlukları 35 mm nin altında kullanıldığında oluşur.

Bir Fotoğrafa sanatsal bir yaratıcılık katan fotoğrafçılar bu bozulma etkisinden yararlanabilir.bu objektifler ile değişik şekilde persfektifler oluşturarak mükemmel kompozisyonlar yaratabilirsiniz.

Teleobjektifler (dar açılı objektifler);

teleobjektif

Bu objektifler dar açılı objektiflerdir ve odak uzakları aşağıdaki gibidir

Odak uzaklıkları

genellikle kullanım alanları havada uçan kuş,doğa çekimleri,spor veya portre çekimleridir.görülen açı bakımından normal objektiflere kıyasla daha dardır.

odak uzaklıkları2

Şeklinde karşılaştırılabilir

Bu tür objektifler 75mm ile 1200mm arasında olup En kullanışlı olanı ise 90 ile 250mm arasındaki bir teleobjektiftir.teleobjektif ile fotoğraf çekerken 250mm’lik bir objektifin ağır olup ve makineyi elinizde tutarak çekim yaptığınızda, elinizin titremelerden dolayı resmin bozulmaması için, hızlı enstantane kullanmanız gerekir.

örneğin suya dalan bir martı gibi uzaktaki konuları yakına getirmekte,teleobjektifler mükemmeldirler.

Bunun yanında, orta ve arka planı büyültüp ön planı küçültme yapıldığında ilginç perspektif etkiler yaratmış olursunuz.

genel olarak çoğu fotoğrafçı 35mm’lik makinelerde yüzün tamamını gösteren portre çekimleri için 90mm’lik objektifleri düşünür.

Resim sabitleyici objektifler;

resim sabitleyici canon-is lens

Bu objektifler farklı koşullarda fotoğraf çekimi yaptınızda oluşan titremelerden dolayı fotoğraf ta meydana gelen bozulmaları büyük ölçüde engeller bu nedenle daha yavaş enstantane kullanımına olanak verir. Özellikle doğa fotoğrafları çekimi yaparken çok daha kullanışlıdır.

Fiyatları olarak biraz cebinizden fedakarlık yapabileceğiniz objektiflerdir. her bir fotoğraf makinesi markaları Bu özeliği kendilerine göre ayrı ayrı adlandırmıştır.

Canon – İS,Nikon – VR ,Tamron – VC, Sigma – OS gibi verdikleri isimlerle titreşim engelleme özeliğini adlandırmıştır.

Bu özelliği bazı üreticiler ise makinenin gövdesine yerleştirmiştir. Sony , pentax, olympus gibi markalar.

Makro objektifler;

makro lens

Bu objektifler Yakın plan çekimleri için kullanılır ve bu lensler 1:1 ve daha üstü büyültme yapabilir.
Zoom-değişken odaklı objektiflerde de makro ayarları mevcuttur.ayarlayarak da çekim yapılabilir.

Aynalı objektif;
Aynalı-Objektif

1-Kompakt bir objektif yapısı içerisinde bulunur.bu objektifler uzun bir odak uzaklığı sağlar ve özel bir objektif çeşitleridir.

Bu objektif çeşitlerinde sabit bir diyafram aralığı bulunur.ve bu diyaframın değiştirilme seçeneği yoktur.ışığın ilerlediği yolu bir takım aynalar desteğiyle bölerek objektifin boyutlarının büyük ölçüde azaltılmaya sebep olur.

2-yapılışında bir takım farklı türde aynalar kullanılan Bu objektif türlerine”katadioptirik” de diyebiliriz. objektifin gövdesini uzatmadan Çok büyük odak uzunluklarına ulaşabilirler.

Zoom (değişken odaklı)objektifler;
değişken odaklı objektifler

Zoom objektif türleri aşağıdaki aralıklar içerisinde farklı görüş açıları değiştirerek odaklanabilirler.
28-210mm, 35-70mm,100-300mm,100-400mm gibi olabilir.

Genel olarak bu objektiflerin kullanım amaçları sabit objektiflere göre daha kolay bir çerçeveleme yapılır ve objektif değiştirme işlemleri aza indirilmiş olur.

Tek bir lens kullanarak istediğiniz odak mesafesine geçebilirsiniz. böylelikle farklı konular için farklı lensler kullanmak ile uğraşmazsınız.

Sabit objekifler ile karşı karşıya getirildiğinde objektifte bulunan mercek sayıları biraz fazla olur.bu nedenle görüntü kalitesinde kayıplara neden olur.

Fotoğraf makinelerinde bir fotografı oluşturan her bir nokta dijital ekranda piksel olarak anlatılır. ancak sayısal lenslerde bu noktaların her biri birleştirilerek topluluk oluşturulur.bu topluluktaki noktalar büyütme işlemi uygulanıldığında tekrar oluşturulur.bunun sonucunda Büyütülme işlemi uygulandığında elde edilen fotoğraflarda netlik ve kontrast ta bozulmalar meydana gelir.

Objektifin hemen hemen türlerini size anlatmış olduk umarım size bu bilgiler yararlı olmuştur.
iyi çalışmalar.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.