Makro Fotoğraf Çekimi Nedir?
Küçük boyuta sahip objelerin ya da büyük objelere ait bazı detayların belirli ölçülerde büyütülerek fotoğraflanmasına makro fotoğraf çekimi adı verilmektedir. Makro fotoğraf, çekimi yapılmak istenen objelerin, 1:1 veya daha da fazla bir büyütme oranı kullanılarak çekim yapılması işlemine makro çekim denilir. Başka bir ifadeyle, objelerin boyutu ne kadarsa, en az bu şekilde fotoğraf çekimine yansımadır.
Genel itibariyle değerlendirildiğinde, makro fotoğrafçılığı konuları şu objelerin çekimlerini kapsamaktadır; çiçek fotoğrafları, damla ve su fotoğrafları, böcek fotoğrafları ve mantar fotoğrafları.Bu objelere makro çekim yapılırken, her birinin kendine özgü dallara ayrıldığı ve farklı detayların dikkate alınması gerektiği belirtilmelidir.
İyi Bir Makro Fotoğraf Çekimi İçin Kullanılabilecek Teknikler,
İyi bir makro fotoğraf çekimi elde edilmek isteniyorsa aşağıda detaylarıyla açıklanan makro çekim teknikleri oldukça etkili olacaktır:
* Ters Lens Bağlama Tekniği:
Bu teknik kullanılarak yapılan çekimler, maliyet açısından en uygun olanlarıdır. Bu çekim, normal çekimde kullanılan lensin body’e ters bağlanması suretiyle uygulanmaktadır. Ek olarak sadece bir adaptöre ihtiyaç duyulmaktadır. Ters bağlantı adaptörlerinin çoğunda diyafram ayarı ve AF olmadığı için makro çekim yapan kişinin gözüne güvenmesi ya da Live View Mod kullanarak makro fotoğraf çekimi yapması gerekmektedir. Analog lens kullanılması durumunda diyafram ayarı yapılamadığı için, bunun için özel çip alınarak body ile lensin arasında bağlantı sağlanması gerekmektedir.
* Çift Lens Tekniği:
Makro çekim teknikleri arasında biraz farklı olmasıyla dikkat çeken bu teknik için, iki lense gereksinim bulunmaktadır. Çift lensin birbirine bağlanması halinde, iki kat cam olduğu için keskinlik ve ışık geçirgenliği açısından bir miktar azalma olacağı hatırlatılmalıdır.
İki lensin birbirine bağlanması için, step-up ve step-down adı verilen filtre çapı dönüştürücü adaptörler mevcuttur. Bu adaptörler ile bağlamak suretiyle, sağlıklı bir bağlantı sağlanabilmektedir. Bu yöntem dışında elektrik bandı kullanılarak da çözüm bulunabilmektedir. Bu yöntemle bağlantı yapılırken, body’ye takılan lensin diyafram değerinin en kapalı konumda, onun önüne ters takılacak lensin ise diyafram değerinin en açık konumda olmasına dikkat edilmelidir.
* Focus Stacking Tekniği:
Focus stacking tekniğiyle fotoğraf çekebilmek için, ortam ışığının değişken olmaması önemli bir faktördür. Aksi halde, ışığın geliş açısı ve tonlamaların değişmesi gibi olumsuz durumlarla karşılaşılabilir. Fotoğrafı çekilecek obje bulunduktan sonra, ortamın çekime uygun hale getirilmesi ile makine ve objenin hareket etmemesi önemli unsurlardır.
Makinenin “M” moduna getirilmesi ve ortam ışığının ayarlanması sonrasında, focus halkasının çok az hareket ettirilmesi ile arka arkaya çekim yapılmalıdır. Daha sonra bu görüntüler, istenirse photoshop kullanılarak birleştirilebilir ve bazı renk düzenlemeleri yapılabilir.
* Uzatma Tüpü Bağlama Tekniği:
Makro fotoğrafçılığı yapabilmek için, uzatma tüpünün istenilen lense bağlanması mümkündür. Ancak mm. olarak düşük değere sahip lensler ile daha iyi makro çekim yapılabilmektedir. 18-55 mm. veya 17-55 mm. lensler bu çekim tekniği için daha uygundur.
Son yorumlar