Fotoğrafçılık Nedir?
Fotoğrafçılık esasen içinde birçok anlam barındıran bir sanat türüdür. Kişinin gördüğü ve fotoğrafını ölümsüzleştirmek istediği belirli ışık teknikleri ile sanata dönüştürme taktiğidir. Eğer daha teknik bir ifade kullanacak olur isek bir fotoğraf makinesi kullanılarak ışığın hassas bir yüzey üzerinde kaydettiği görüntü diyebiliriz.
Fotoğrafçılık ya da fotoğraf çekmek başlı başına bir sanattır. Çünkü fotoğraf çekerken bütün estetik değerlere dikkat etmemiz gerekir. Bir fotoğrafın iyi olup olmadığı o fotoğrafın ne yönden ışık aldığı perspektifinin nasıl olduğu veya anlatılmak istenenin ne derece fotoğrafla anlatılabildiğine dikkat etmek gerekir.
Fotoğraf makinesi ise görüntüyü oluşturan bir cihazdır. Bu nedenle fotoğraf makinesi elektronik sensör algılayıcıları ile oluşturulan ve resme dönüştürülen bir ortamdır.
Persfektif Nedir?
Persfektif nedir sorusu aslında bir objenin yada bir manzaranın kendi bakış açımızdan fotoğrafa yansımasıdır. Persfektif nedir sorusu herkes için farklı anlama sahip olabilir. Kimine göre estetik fotoğraf kimine göre ise bakış açısı denilebilir. Fotoğrafta persfektif anlatılmak istenen fotoğraf için olmazsa olmaz kriterlerinden biridir. Aslında bir nesnenin ya da manzaranın fotoğrafını çekerken fotoğrafta perspektife çok önem veririz. Bu da anlatmak istediğimizi kendi bakış açımızdan yansıtmamıza yardımcı olmaktadır. Fotoğraf çekiminde persfektif de aslında tam olarak budur.
Fotoğrafçılıkta Perspektif Nedir?
Fotoğrafçılıkta persfektif günlük hayatta baktığımız gördüğümüz her şeyi aslında kendi bakış açımız anlamında kullanılan bir terimdir. Bir konu hakkında bir fikir belirtirken bir de şu açıdan şu persfektif açısından bakalım diyebiliyoruz. Bunun asıl anlamı kendi bakış açımızı insanlara yansıtan bir durumdur.
Fotoğraf kompozisyonlarının ana konularından birisi olan persfektif fotoğrafta izleyici açısından derinlik hissini gerçekleştirmeye yarayan bir kavramdır.Konuyu vurgulayarak ön plana çıkartır.
Fotoğrafçılıkta persfektif, 3 boyutlu cisimlerin birbirleriyle olan pozisyon ve şekil ilişkisi 2 boyutlu düzlemde bir resmin nasıl üç boyutlu bir dünyaya örnek olabileceğini göstermektedir. Persfektif belirleyen tek unsur objeye olan mesafemizdir.
Lensin odak uzaklığı ile perspektif arasında uzaktan yakından bir ilişki yoktur. Fotoğrafını çektiğiniz objeye manzaraya olan uzaklığımız değişmedikçe persfektif de değişmeyecektir. Bu nedenle bir fotoğrafta bir perspektif görmek istiyorsak o fotoğraftaki objeye olan uzaklığımızı değiştirip farklı açılardan fotoğraf çekmeniz gerekmektedir. Bu nedenle bir fotoğrafta perspektifi kullanabilmek için o objeye olan uzaklığımız çok önemlidir. Fotoğrafta anlatmak istediğimiz birçok şeyi perspektif ile anlatabiliriz. Kendi bakış açımızı bir perspektifle farklı bir şekilde karşı tarafa aktarabiliriz.
Fotoğraf çekiminde persfektif kullanılmadığı zaman o fotoğrafın etkileyici olması da azalıyor. Aslında sözcüklerle anlatılmak istenen her şeyi fotoğrafla da anlatabiliriz. Kendi bakış açımızı fotoğrafla da karşı tarafa anlatabiliriz. Fotoğrafta persfektif kullanılarak fotoğrafın etkileyiciliğini de artırabiliriz.
Bir fotoğraf ta anlatılmak istenenlerle ilgili daha fazla bilgi almak için Fotoğrafta Kompozisyon Oluşturmak başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz
Son yorumlar