Fotoğrafçılığın tarihi

Günümüzde bir fotoğraf çekmek son derece kolaydır.istedğiniz bir kareyi yakalayıp kaydetmeniz ve onu istediğiniz şekilde boyutlandırmak daha sonra tercihinize göre çektiğiniz fotoğrafı bilgisayarınıza kaydetmek veya bir kağıda basmak .Bizim bu günümüzde kolay çekebileceğimiz fotoğraflar aslında 100 yıllar süren çesitli çalışmaların sonucunda günümüze kadar gelmiştir.Evet bu fotoğrafın buluşu tek bir kişiye dayanmayıp bir çok kişi tarafından çalışılıp uzun dönemler sonra ortaya çıkmıştır.Bu şekilde fotoğraf tarihi gelişmiştir.

İnsanlar eski çağlardan beri çevrelerinde gördükleri şeyleri çeşitli şekiller çizerek gördüklerini sürekli yansıtma gereğini duyuyordu.Resim,doğadaki var olanları kaydetme ve çevrede olan şeyleri çizmek,gelecekteki insanlara böylelikle birşeyleri anlatmanın bir yoluydu.

Zamanla insanlar çeşitli buluşlar yaparak fotoğraf tarihinde yeni yöntemler geliştirmişlerdir.8.yüzyılda Cabir İbni Hayyam’ın gümüş nitratın güneş ışığının etkisiyle karardığını keşfetmiştir.

En ilke fotoğraf makinesi,önünde mercek olan,ışık geçirmez karanlık bir kutudur.Bu makine Rönesans devrinde bulunmuştur. Bu makineyi ilk olarak fotoğrafçılık tarihinde MS 965-1030 yılları arasında yaşayan ünlü islam optik bilgini Basralı El-Hasan kullanmıştır.Basralı el hasan,orta çağda güneş tutulması sırasında güneş ışınlarını incelemek amaçlı kullanmıştır.

Fotoğrafçılık tarihi kapsamında Batı,karanlık kutuyu Roger Bacon 13.yüzyıl’da arap yazmalarından öğrendiği karanlık kutunun detaylı bir tanımını yaparak öğrendi.

1460-1472 Leon Battista Alberti ile Leonardo da Vinci de karanlık kutudan yararlanarak fotoğrafçılık tarihinde cisimlerin görüntülerini yansıtabilmeyi başarmıştır.

Danillo Barbaro,fotoğraf tarihinde 1568 yılında karanlık odanın ışık gören kısmına bir mercek yerleştirerek görüntü kalitesini arttırmayı başarmıştır.Birçok değişimler sonrasında gerekli olan yerlere mercek ve ayna sistemi yerleştirilerek,karanlık kutuya bir resim masası niteliği verilmiş olup saydam yüzeyinde ortaya çıkan görüntülerin çizilmesinde kullanılmıştır.Fotoğrafın bulunuşunda daha sonraki zamanlarda görüntülerin kağıda elle çizilmesi yerine bu zorlukları ortadan kaldıracak çözüm yolları aranmaya başlanmıştır.

1604 yılına gelindiğinde Johannes Kepler fotoğraf tarihinde fotoğraf makinelerinde sık kullanılan aynadaki yansıma kuralını bulmuştur.

Fotoğraf tarihinde 1800’lü yılların ilk çeyreğinde görüntüleri kaydetmenin başka bir yolu keşfedilmiş oldu.Bu,insan gözünün gördüğü herşeyi aynı görüldüğü şekilde iki boyutlu yüzeye bir persfektifle aktarabilmekteydi.Bir araç sayesinde görütüyü kaydetmenin yoluna ‘fotoğraf’ adı verildi.

Fotoğraf kavramı ‘Foto ve Grafi’ kelimelerin den oluşmuştur. Bu kelimeler eski yünancada fotoğraf kavramının karşılığıdır.Foto,aydınlanma ışık anlamında Grafi ise,çizmek,resim yapmak anlamındadır.

Fotoğrafın bulunuşunda 1813 yılında Joseph Nicephore Niepce ışıklı bir levha üzerinde kalıcı görüntüler elde etmeyi başarmış olup 1827 yılında bir yaz günü fotoğraf tarihinde ilk fotoğrafı çekmiştir.Çektiği bu fotoğraf ile fotoğraf dünyasının temel yapı taşlarını oluşturmaya başlamıştır.

 

tarihte ilk çekilen fotoğraf

 

Emekli bir subay olan Joseph Nicephore Niepce ‘nın 1827 yılında bir yaz günü çekmiş olduğu fotoğrafa güneş çizimi anlamına gelen ‘HALİOGRAPH’ adını vermiştir.Bu fotoğrafta bir kulübenin çatısının üstünde bir güvercin yuvası görülüyor.

Fotoğrafın bulunuşunda Joseph Nicephore Niepce den sonra fotoğrafçılık tarihinde 1839 yılında Fransız bilim akademisi Louis Jacgues Mande Doguerreun metal bir plakaya kalıcı bir baskı yöntemini keşfetmiştir.

Kutu fotoğraf makinesi fotoğraf tarihinde 1888 yılında piyasaya çıkmış olup 100 pozluk filmle birlikte satılmıştır.Eastman Kuru Plak ve Film Şirketi tarfından bu makine geliştirilmiştir.Makine çekimden sonra makine ve film Rochester’e gönderiliyor ve burada banyo işlemi yapılarak makineye tekrar film doldurulup sahibine geri veriliyordu.

Fotoğrafın bulunuşu eski zamanlardan günümüze kadar insanların yaptığı çalışmalarla fotoğraf tarihini oluşturmuştur.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.