Fotoğraf makinesinde iso nedir ve iso ayarı nasıl yapılır

İyi fotoğraf çekmek için yapılabilecek şeylerden kısaca bahsettik. Bir fotoğrafı oluşturan üç önemli kavram vardır,bunlar iso,diyafram ve enstantane üçlüsüdür.Bu konumuzda da bunlardan biri olan iso kavramına değineceğiz, daha sonraki konularda diğerlerinden bahsedeceğiz.Fotoğraf makinesinde iso nedir? Ve iso ayarı nasıl yapılır? bunların cevabını vermeye çalışacağız.

Fotoğraf makinesinde İso nedir?

Eskiden kullanılan filmli fotoğraf makinalarında iso kavramı,filmin ışığa olan duyarlılığını ifade eder.Günümüz fotoğraf makinalarında ise bu kavram,sensörün ışığa olan hassasiyeti olarak tanımlanmaktadır.
Eskiden filmli fotoğraf makinalarında iso ayarını yapmak için yanımızda ayrı ayrı filmler taşımak zorunda kalıyorduk,bu da oldukça masraflı hale gelebiliyordu,üstelik çekilen fotoğraflar gözükmediği için,yanlış bişey yaptığınızda,fotoğraflar boşa gidiyordu.Şimdi ise iso,dijital makinaların çıkmasıyla kolay bir hale geldi.Fotoğraf makinesinde iso ayarını istediğiniz bir değerde ayarlayabiliyorsunuz.İsteğe göre arttırıp düşürebiliyorsunuz.

Genel olarak iso değeri, 50 ile 102.400 arasında değişmektedir. Tabi bu,kullandığınız makinaya göre değişiklik gösterebilir.

iso ayarı nasıl yapılır?

Bir fotoğraf çekerken öncelikle fotoğrafın net olmasını sağlamalıyız.Bunu sağlamak için sarsıntılardan etkilenmeyecek kadar hızlı bir enstantane değeri yapmamız gerekir.Enstantane değerini arttırırken F değerini küçültürsünüz,ama bazen bu da yeterli olmaz.İşte bu durumda fotoğraf makinalarında iso ayarına ihtiyacımız olur.İso değerini arttırarak istediğiniz estantane değerinde çekim yapabilirsiniz.
Uzun pozlama yapabileceğimiz durumlarda iso ayarınızı düşürebilirsiniz.Böylelikle sensörünüz yeterli ışığı geçen sürede alabilir.

İso ayarını, akşam üzeri az ışık altında dışarıda çekim yapacaksanız,titreşime karşı hassasiyet artacağından 1/125 enstantanenin altına inmeyin.Enstantaneyi 1/125 ayarlayıp diyaframı sonuna kadar açtığınızı varsayarsak,iso ayarını 50 ayarladık diyelim, fakat fotoğraf çektiğinizde fotoğraf karanlık çıkıyor.Ozaman aynı diyafram ve enstantane ayarlarıyla iso yu yükselttiğinizde daha iyi sonuç elde edebiliyorsunuz.
Aşağıda dijital makinayla çekilmiş bir iso örneği iki fotoğrafı görüyorsunuz.İlk fotoğraf 200 iso kullanılıp diyaframı ise F2.8 olarak ayarlı, ikinci fotoğraf ise diyaframı aynı olup 800 iso kullanılmış. İlk fotoğrafa göre ne kadar aydınlık olduğunu görüyorsunuz

iso200-f2.8-0.5_00002

İso değerini sadece karanlık ortamları aydınlatmak için kullanmayız.Örneğin hareket eden bir martının fotoğrafını çekecekseniz,enstantaneyi çok küçük bir zaman aralığına ayarlamalısınız,çünkü çekeceğiniz martı hareketli ve siz hareket halindeyken fotoğrafını almak istiyorsunuz,bu durumda çok kısa bir zaman aralığında ışığın iyi görüntülenmesini sağlamalısınız, bu durumda iso yine işimize yarar. İso ayarını yükselterek martının fotoğrafını çekebiliriz.

İso değeri ,fotoğraftaki her bir nokta olan grendir.Fotoğraf çekerken iso değerini ne kadar yükseltirsek fotoğraftaki gren boyutu büyüyecektir.İso değerini yükselttiğimizde makinamızda bulunan sensöre daha fazla voltaj vermiş oluruz.Bu durumda sensörün hassasiyeti yükselir,fakat bu da fotoğrafta gren boyutunun gözle görülecek kadar büyüyüp,fotoğrafta görüntü kirliliğine sebebiyet verir. Yukarıdaki ikinci fotoğrafa dikkatli baktığınız zaman fotoğrafın kalitesini düşüren gren boyutlarını görebilirsiniz.

Az ışık olduğu ortamlarda iso ayarını tek başına yükselttiğinizde fotoğrafı daha kolay pozlayabileceksiniz,ama bu fotoğrafın netliğini düşürecektir.Fotoğrafta gren boyutu artarak, fotoğrafçılıkta kumlanma olarak ifade ettiğimiz kirlilik oluşucaktır. Sadece iso ayarını yükseltmeniz bi işe yaramıyacaktır.Bunun önüne geçmek için diyafram ve enstantane yi de kullanırsanız daha iyi sonuç elde edebilirsiniz.Gece fotoğraf çekerken iso ayarını düşürüp,diyaframı kısarsanız, fotoğraf çekerken detayları ortaya çıkarabilirsiniz.Bunun yanında da enstantane hızını düşürmenizi tavsiye ediyoruz.İso değerini yükseltmek fotoğrafın kalitesini düşürür. Fotoğraf çekerken iso değerini yükseltmek,son tercihiniz olmalıdır.

İso, fotoğrafçılıkta tecrübe edindikçe dahada odaklanacağınız ve başarılı olacağınız faydalı bir özelliktir.
Fotoğraf makinesinde iso nedir? Ve iso ayarı nasıl yapılır? Sorularını cevaplamaya çalıştık,tabi bu konu tek başına yeterli olmayacaktır.Fotoğrafçılık la alakalı yeni yeni bilgiler öğrenip tecrübe edinerek kendinizi geliştirmeniz gerekir.
Işığınız bol olsun iyi çekimler…

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.