Günümüzde bulunan fotoğraf makineleri içerisinde yer alan görüntü sensörleri, aslında bir çok alanda kullanılmaktadır. cep telefonlarında, dijital fotoğraf makineleri ve video kameralarda bu sensörler kullanılırken bir çok görüntü kaydı cihazlarında yaygın olarak çokça kullanılan Cmos ve CCD Nedir ? Sorusuna sizlerle beraber açıklık getireceğiz.
CCD ve CMOS kavramları dijital fotoğraf makineleri içerisinde bulunan görüntü sensörleridir. Bunlar, kaydı alınan ışığı elektronik sinyallere dönüştürmekle görevlidirler.
CMOS
Genel olarak bu sensörün asıl amacı ışık kaynağından kendi üzerine düşen ışığı elektrik sinyallerine dönüştürmektir. CMOS (Complimentary Metal OxideSemiconductor) sistemleri, fotoğraf makinelerinde daha az parazit olan kaliteli görüntüler meydana getirmektedir.
CMOS sensör çiplerinde, pikselin tümünde transistör bulunmaktadır. Bu nedenle yükü standart kablolar yardımı ile hareket ettirebilecek performansa sahip olup bütün piksel ayrı şekilde işlem yapabildiği için bu esneklik oluşmaktadır.
Bir CMOS sensörünü üretebilmek için standart olan üretim işlemleri kullanılmaktadır. CMOS sensörler Mikro çiplerin üretimi ile aynı şekilde yapılmaktalar. Bu çiplerin üretimi daha basit olduğu için fiyat olarak CCD’ lerden daha uygunlardır. Günümüz dijital kameraların ucuzlamasının nedeni de CMOS sensörlerinden kaynaklanmaktadır.
CCD
Bu sensörü 1969’da Willard Boyle ve George Smith keşfetmiştir. CCD (Charge-coupled device) kamera sensörleri zamanla teknolojinin gelişimi ile günümüze kadar gelmişlerdir.
CCD sensörün ana çalışma işlemi, ışık kaynağından gelmekte olan fotonları yakalayıp tutmaktır. Işık kaynağından gelip tutulan bu fotonlar foto elektronları oluşturmaktadırlar. Bu foto elektronlar, Cell adı verilen hücrelerde toplanmaktadırlar. Cell hücrelerinde oluşan bu elektronlar, sayılarak koordinatları ile birlikte saklanmaktadırlar .
CCD Sensörlerin ana maddesi, genelde Silicon yarı iletken maddelerdir. CCD sensörler ışığa karşı hassas bir yapıda olmakla beraber ışığı, elektronik sinyallere dönüştürürler ve bunları işlenmek üzere fotoğraf makinesinde bulunan görüntü işlemcilerine iletirler. Bu sayede görüntü işlemcisine işlenen sinyaller, dijital sinyale dönüştürülerek makinelerin hafızasına depolama yapılmaktadırlar.
İlk çıkan dijital fotoğraf makineleri, çekilen görüntüleri analog ışık sinyallerinden dijital görüntü piksellerine çevirmek için CCD sensör kullanmışlardır. CCD sensörler, herhangi bir bozulma meydana gelmeden çipte dönüşüm oluşturan özel bir üretim aşaması ile imal edilmektedir. Bu üretim işlemi, harika bir şekilde görüntü elde eden yüksek kaliteli CCD sensörleri ortaya çıkartır. Ama bu sensörler özel bir üretim zahmeti gerektirdiği için daha yeni CMOS sensörlere göre daha maliyetli olmaktadır.
CCD ve CMOS sensör arasındaki farklar nedir?
Cmos ve CCD Nedir ? Bu iki sensörün ne işe yaradıklarını kısaca açıkladıktan sonra şimdi ise ikisi arasındaki fark nedir? Bunlara bir göz atalım. Bu sensörler çekilen görüntü kalitesini etkilerken aynı zamanda kameraların fiyatlarında da önemli rol almaktadırlar.
En büyük fark CCD sensörlerin düşük parazitli ve daha kaliteli görüntüler oluştururken CMOS sensörler ise görüntüleri daha parazitli halde bulunmaktadır. CCD sensörler, dış ışığa göre daha hassas özellikte iken, CMOS sensörleri doğru bir ışıklandırma durumunda düşük parazitli bir görüntü elde etmek için daha çok ışığa ihtiyacı olmaktadır. Bu durum, CMOS sensörlerin CCD sensörlerden tam olarak daha az kalitede olması anlamı taşımaz.
CMOS sensörleri teknolojiyi yakalamaktayken CCD, dijital kameralarda daha uzun zamandır bulunur ve teknolojisi gelişmiştir. CMOS sensörleri bir zaman sonra çözünürlük ve kalite açısından CCD ile eşit hale gelecektir.
CCD sensörler CMOS sensörlerine göre çok daha pahalıdır. Aslında CMOS sensörleri batarya tüketimi açısından CCD sensörlerden daha yüksek konumdadır. Bu durum daha uzun ömürlü bataryaya sahip olan CMOS kamera ile daha çok resimler çekmeniz anlamına gelmektedir.
Cmos ve CCD Nedir ? Aralarındaki farklar nelerdir ? kısaca sizlere açıklamış olduk. Fotoğraf çekiminde ışık başlıklı yazımıza da buradan göz atabilirsiniz.
Işığınız bol olsun.
Son yorumlar