Analog Fotoğraf Çekimi Teknikleri

Fotoğraf çekmek çevredeki detaylara en iyi düzeyde dikkat etmeyi gerektiren bir iştir. Güzel bir anı yakalayıp ya da mevcut olan koşulları düzenleyip güzelleştirerek birçok amatör ya da sanatsal fotoğraf çekilebilir. Çekim işlemi dijital olarak ya da bu işle özel olarak uğraşmak isteyen ve klasik olanları sevenler için filmli fotoğraf çekimi olarak yapılabilir. Fotoğraf çekmenin pek çok tekniği olmasıyla beraber, filmli fotoğraf çekimi dijital makineyle fotoğraf çekimine göre teknik açıdan daha çok özen ve detay gerektiren bir uğraştır. Peki, analog çekim teknikleri nelerdir ve analog fotoğraf çekilirken nelere dikkat etmek gerekir?

Filmli Fotoğraf

Analog Fotoğrafları Çekebilmek İçin Nereden Başlamalıyız?

İlk olarak, analog fotoğraf çekim teknikleri denemeden önce ortalama bir analog fotoğraf makinesi edinmeniz, onu tanımanız ve fotoğraf makinesine yerleştireceğiniz filmlerin boyutlarını belirlemeniz gerekir. Yeni başlayanlar için, analog fotoğraf çekimi için edineceğiniz 35 mm boyutundaki filmlerde 120 mm olanlara göre daha çok poz bulunur ve fotoğrafı çektikten sonra filmlerin banyosu 35 mm olan filmlerde diğerine göre daha uygun fiyata ve teknik açıdan daha kolay bir şekilde yapılmaktadır. Bu gibi detayları bilip fotoğraf makinenizin özelliklerine iyice hakim olduktan sonra analog fotoğraflar çekmeye başlayabilirsiniz.

Mudurnu Ormanı

Analog Fotoğraflarda Mükemmeli Yakalamak İçin Püf Noktalar Nelerdir?

Işık Ayarı:

Bilinmesi gereken en önemli püf noktalarından biri analog fotoğraf çekim teknikleri için ışığın önemidir. Işığın bol olduğu alanlar analog fotoğraf makinesi ile film çekerken genel olarak fotoğrafın en saf, en pürüzsüz halini elde etmenizi sağlar. Ancak ters ışıkta figür ya da model karanlık çıkabilir. Fotoğrafı betimlerken figürünüzün ya da modelinizin karanlık çıkmasıyla ilgili bir tasarımınız yoksa ters ışıkta fotoğraf çekmemelisiniz. Işık, kadrajınızın önünden yansımalıdır. Arkadan yansıyan ışık fotoğrafınızı karanlık ya da bozulmuş olarak çıkaracaktır.

Bartın Manzarası

Net Fotoğraflar Çekme Yöntemleri

Genel olarak analog fotoğraf dijital fotoğraf makinesinde olduğu gibi çekim zamanını en hızlı şekilde yakalayamayabiliyor ve analog fotoğraflar çekerken elinizi biraz bile titretmemeniz ya da fotoğrafı çektikten sonra birkaç saniye beklemeniz gerekebiliyor. Bu sorunu aşmak için çok iyi özellikleri olan bir fotoğraf makinesi alabilir veya bunun yerine bir tripod kullanabilirsiniz. Böylelikle analog fotoğraf çekimi yaparken fotoğraf makinenizi sabit tutarak harekete bağlı bozulmaları da önlemiş olacaksınız.

Filmli Portre Fotoğraf


Detayları ve Temayı Ayarlamak

Son olarak, analog çekim teknikleri için bilinmesi gereken; mükemmel bir fotoğraf için mutlaka bir tema oluşturmalı ve bunu gerektiğinde sadelikle, gerektiğinde detaylarla çekmelisiniz. Dış çekim yapıyorsanız ağaçlar, evler, yollar ya da insanlar üzerine yoğunlaşmalı, aklınızdaki fotoğrafı tıpkı bir resim çizer gibi detaylı tasarlamalı, hayal gücünüzü açığa çıkarmalısınız. Örneğin “kalabalıkların içindeki yalnızlık” temalı bir fotoğraf çekmek istiyorsanız kalabalık bir caddede modeliniz sabit dururken tripod kullanarak kalabalıkta yürüyen insanların akışını fotoğrafınızda göstermelisiniz.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.